1 / 4
2 / 4
3 / 4
2 / 4

Tánctagozatosaink gálaműsora a Színházban

2019-05-27

 

Május 24-én, 17 órától  a JMSZK színháztermében látványos gálaműsorral szórakoztatták a közönséget a tánctagozatos növendékeink.  A diákok számára ugyanakkor vizsgaelőadás is volt a pénteki fellépés, hiszen vizsgabizottság jelenlétében adták elő azokat a koreográfiákat, amelyre szaktanáraik vezetésével készültek.
A színes és szórakoztató produkciókat a nézőközönség nagy tapssal köszönte meg.

Meghívó

2019-05-20

Refis sikerek - Connector Dance Fest nemzetközi táncverseny

2019-03-13

Felnőtt/Profi/Klasszikus balett csoport kategóriában
Három Nimfa című koreográfia 1. helyezés
Előadók: 
Pirityi Kamilla
Simon Napsugá
Zsohár Zsaklin
 
Felnőtt/Profi/Klasszikus balett szóló kategóriában
Kitri variációja
Pirityi Kamilla 2. helyezés
 
Orgona tündér variáció
Simon Napsugár 3. helyezés
 
Felnőtt/Profi/Modern-kortárs tánc csoport kategória
Kaleidoszkóp című koreográfia 2. helyezés
Előadók:
Nyári Andre
Fuchs Alexandra
Varró Fanni
Vasáros Fruzsina
 
Felnőtt/Profi/Modern-kortárs tánc szóló
kategória
Átejtve című koreográfia
Nyári Andrea 8. helyezés
 
Felkészítő tanár: Turós- Máté Kinga Réka

Félévi vizsgák

2019-01-24

Lezajlottak a tánc tagozat félévi vizsgái az iskolában. A színházi és néptánc szakon tanuló diákok megfelelően felkészülve, kiváló eredményekkel számot adtak a tanévben eddig tanult táncanyagaikról. A színházi táncosok balett, kortárs-moderntánc és színpadi versenytáncokat mutattak be csoportosan a vizsgabizottság előtt. A néptánc szakon a balett mellett, mely minden tanulónak megadja a megfelelő táncos alapokat, az előzetesen kiválasztott táncdialektusok anyagaiból kellet vizsgázniuk. A néptáncos félévi vizsgán a tanulók két párosával  táncoltak, a 9-10. évfolyamon Sárközi és Felcsíki táncokat tanultak, míg a felsőbb évfolyamok Komáromszentpéteri, Füleházi és Gyimesi táncokkal foglalkoztak és a második félévben ezekkel az anyagokkal készülnek az évzáró színpadi vizsgára. A teljes néptánc szak összevontan tanul Gömöri táncokat, melyeket szintén bemutattak az értékelő bizottság előtt. Az értékelő bizottság tagjai az iskola táncos szakmai tanárai, illetve az iskola vezetősége volt. Gratulálunk az összes vizsgázónak az eredményes és pontos felkészülésért.

 

Táncház

2019-01-22

Színpadi siker

2018-12-07

Nagy sikerrel szerepeltek növendékeink a Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnázium gálaműsorában, a JMSZK színháztermében, ahol Jókai Mór  A kőszívű ember fiai című regényének egy részletét adták elő Repülés címmel.

Szöveges szereplők: Narancsik Róza, Gotthárd Rebeka, Páli István

Táncosok: Pirityi Kamilla, Simon Napsugár, Zsohár Zsaklin, Nyári Andrea, Fuchs Alexandra, Varró Fanni, Vasáros Fruzsina

Felkészítő tanárok: Turós-Máté Kinga Réka és Pálóczyné Zergi Klára
 

Táncverseny

2017-04-14

Meghívó:

Müller Anita

„A következő lépcsőt is áttáncoltuk...”

2017-02-03

   A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma tánc-tagozatának félévi vizsgái a 2017 év januárjának második hetében kezdődtek. Nem könnyű végigvezetni, miről is szólnak ezek a számonkérések, hisz, ha valakinek azt mondom: táncos vagyok, a képzeletében lezser napok, mosoly, kacagás, folyamatos szórakozással párosul a kép. A kép sokkal árnyaltabb és bizony érdekesebb ennél. Olyan, mint a jéghegy: csak a tetejét látjuk, a mélyben viszont kiteljesedik: történelem, irodalom, földrajz, politika, pszichológia, társadalomismeretek, kémia, biológia, élettan és még sorolhatnánk, hogy milyen területeket érint egy OKJ táncos képzés…

    Iskolánkban néptáncosokat és színházi táncosokat képezünk – bízvást kijelenthetjük, hogy nagyon magas követelményekkel. E félévben 27 néptáncos és 19 színházi táncos adott számot tudásáról. Kezdve az elméleti tantárgyakkal. A tánctörténet tantárgy általános követelményei követik a történelem tananyag felépítését az őskortól napjainkig. Még inkább belemélyed a részletekbe, sőt több dátumot is kapcsol az alapismeretekhez – szorosan fonódik össze a két tantárgy. Épp ezért fontos, hogy a kapcsolódási pontokat felleljék a diákok. A folklórismeret, balettelmélet, népzene vagy épp a zeneismeret órákon a szakokhoz szorosan kapcsolódó követelményeket kérik számon a tanárok. 

   A gyakorlati vizsgát is nagyon szigorúan értékeljük. Természetesen minden vizsgáztató értékeli a növendéket, de a végső döntés a tantárgyat oktató szaktanáré. Ezen közös számonkérések arra is lehetőséget biztosítanak, hogy az extrovertált szakmában kipróbálhassa magát a diák olyan helyzetekben is, amikor nem véd a „színpad távolsága”, hisz a tanárok a komfortzónájukban foglalnak helyet. Itt a legapróbb részleteket, rezdüléseket is képesek kiszűrni, amiből a végső konzekvenciát levonhatja a bizottság. Maga a vizsga része a félévi jegynek, a növendék megkapja a részeredményeit, de a záróeredményt az év folyamán szerzett jegyei is befolyásolják. A táncos visszajelzést kap arról, milyen területeken várunk el magasabb teljesítmény, vagy épp mi a dicséretes, megtartandó produktum. Mind a négy évfolyamon kiemelkedően teljesítettek a diákok annak ellenére, hogy az örvendetes – ám sok áldozattal járó  -   felújítás pszichés terheivel is szembe kell nézniük. Legnagyobb fejlődést és ijedtséget a 9. évfolyamon tapasztalt a bizottság. A 11. évfolyam már rutinosan vette a kihívásokat, mosolyuk cseppet sem volt erőltetett, a 13. évfolyamnál már teljes mértékben hiányzott a vizsgadrukk. Legnagyobb meglepetést a 10. M osztály okozta a nagy létszámú bizottságnak: komoly, érett hozzáállásuk és a vizsgamagatartásuk valódi példa a bejövő osztályok felé. Mindenki sikeresen vette az akadályokat, nagyon szép eredményekkel zárult a félévi vizsga, büszkén hirdethetjük iskolánk igényességét ezen a szakon is.

Müller Anita
tagozatvezető

Újra Franciaország!

Diákjaink írják Franciaországból

Támogatom a Refit

Adóm 1%-val támogatom Refit.

A kedvezményezett: Pápai Református Gimnázium

Alapítvány adószáma: 19265427-1-19

Köszönettel: A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma

Bankszámlaszámunk

Az iskolai befizetéseket a következő számlaszámra kérjük:

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma

K&H Bank 10200737-48610542-00000000

Utaláskor a közlemény rovatban a gyermek nevét is szíveskedjenek feltüntetni.

Bisel verseny

Pályázat

Erdélyi kirándulást nyertünk a határtalanul pályázattal.

Reformáció 500

Erasmus